Instagram. Club Futbol Amposta Facebook. Club Futbol Amposta Twitter. Club Futbol Amposta Youtube. Club Futbol Amposta

Breu història del C.F. AMPOSTA

1. ELS ORÍGENS DEL C. F. AMPOSTA: NAIXEMENT I CREACIÓ

Els orígens del C. F. Amposta se situen en el mes de març de 1915, quan un grup de joves paletes que treballaven al barri de les Quintanes construint les “cases barates” , jugaven a un joc anomenat futbol en un descampat ubicat a l’esquerra dels edificis de les Escoles Públiques. A aquests nois se’ls va apropar el Sr. Antonet que els va oferir formar, per primer cop a Amposta, un club de futbol. D’aquesta proposta naix el Club Esportiu Amposta embrió de l’actual C. F. Amposta i del qual el Sr. Antonet seria el primer president.

L’any 1920, Juan Carvallo funda amb el nom de “L’argentí”, el segon club de futbol ampostí. Poc després i sota la batuta del seu germà Pedro Carvallo, es realitza una selecció dels millors jugadors dels dos clubs i juguen diversos partits amb el nom de “Futbol Club Amposta”. Aquest equip va jugar per primer cop amb els colors propis de l’Amposta amb ratlles blanques i negres en la samarreta.

No és fins a l’any 1922 i sent president del Club Antonio Pastor i secretari l’escriptor Sebastià Juan Arbó, que es redacta el primer reglament de l’entitat que coneixem avui en dia. El document porta el nom de “Reglamento de la Sociedad Deportiva F. C. Amposta” i alguns dels seus articles encara perduren en el reglament actual.

 

2. DISSOLUCIÓ I REFUNDACIÓ DEL CLUB. LA GUERRA I LA POSTGUERRA

L’any 1928, l’equip pateix una dura derrota en la final del campionat comarcal contra l’Alcanar, fet que el desmoralitza de tal manera que fa que els seus components dissolgueren el Club. No va ser fins al mes de maig de 1929 quan una colla de joves, buscant recuperar el prestigi ampostí en el futbol, funden la primera penya de l’Amposta sota el nom “Som i serem de l’Amposta”. Els seus membres van jugar diversos partits amistosos fins que l’Ajuntament els aconsellà federarse per poder participar en les competicions oficials. Així ho van fer, i sota la presidència de Vicent Catalan constitueixen de nou el C. F. Amposta amb la seva seu social ubicada al cafè de la Denteta.

Amb l’inici de la Guerra Civil, l’any 1936, l’activitat futbolística s’atura amb l’excepció d’algun partit amistós. Un cop finalitzada la guerra, i amb un poble i una societat que es troben en una situació greu, un combinat de jugadors veterans i joves tornen a la competició. Els inicis són durs, ja que en els primers partits l’acoblament entre els veterans, amb un estat anímic condicionat per la guerra viscuda, i els joves, en moltes ocasions massa inexperts, no acabava de ser fàcil.

Fins a l’any 1947, l’Amposta va jugar al “Camp de les Quintanes” i l’últim partit fou el dia 13 d’agost. Dos dies després, amb motiu de la Festa Major d’Amposta, es va inaugurar el nou “Estadi Municipal d’Amposta”. L’equip invitat fou el Gimnástico de Tarragona que va guanyar el partit per 2 gols a 4.

 

3 ELS ANYS 50. LA DÈCADA DAURADA

La dècada dels anys 50 s’inicia amb el canvi de la seu social del club que passa a ubicar-se al cafè Amposta, conegut popularment com “El Sindicat”. Aquesta serà la seu del club fins a l’any 1978.

Després d’uns anys jugant a la Primera Categoria Regional, la temporada 1953-1954 l’Amposta guanya el campionat, i accedeix a disputar l’eliminatòria d’ascens a Tercera Divisió contra el Poblense de Mallorca. Al partit d’anada, jugat a Amposta, va guanyar l’equip ampostí per 3 a 1 i a la tornada, disputada a Mallorca, es va imposar el Poblense per 1 a 0, amb el còmput total de l’eliminatòria de 3 a 2 el C. F. Amposta aconsegueix la fita històrica d’ascendir a Tercera Divisió, la màxima categoria en la qual ha jugat mai l’equip.

L’agost de l’any 1958 es va inaugurar la il·luminació de l’Estadi Municipal i és precisament en aquesta temporada quan el C. F. Amposta aconsegueix la millor classificació de la seva història en categoria nacional en quedar segon del seu grup de Tercera Divisió. Aquesta posició li va permetre disputar la “Promoción Especial a Segunda División”, en què es guanyà a l’Hospitalet per 2 a 3 al camp de les Corts. La victòria va dur a l’Amposta a jugar la promoció d’ascens a la Segona Divisió contra l’Arenas de Zaragoza, els ampostins van empatar a 3 el partit d’anada jugat a Saragossa, però van perdre el de tornada a Amposta per 0 a 2 i no van aconseguir l’ascens. Diuen les cròniques d’aquell partit que als jugadors del C. F. Amposta els va pesar la responsabilitat, ja que pensaven que no tindrien recursos econòmics ni esportius per poder competir a Segona Divisió.

 

4 DESCENS DEL CEL I LA DÈCADA DELS 70

El C. F. Amposta jugà a Tercera Divisió set temporades, fins a la temporada 1960-1961, quan va baixar a Primera Categoria Regional. La temporada 1967-1968 el C. F. Amposta toca fons i baixa a la Segona Categoria Regional, tornant ràpidament la temporada següent a Primera Regional. Dos temporades, després es torna a aconseguir l’ascens a Preferent, però la dècada dels anys 70 l’Amposta es caracteritza per ser un equip “ascensor”, de Preferent a Primera Regional i a l’inrevés.

L’any 1964, amb motiu de la Fira d’Amposta, es va invitar el R. C. D. Español, dirigit pel mític jugador Ladislao Kubala, a disputar un partit amistós contra el C. F. Amposta. La primera part finalitza 1 a 0 favorable als ampostins motiu pel qual Kubala va jugar la segona part, el partit finalitza amb empat a 1. L’any següent se celebren els actes del 50è aniversari de la fundació del club amb un partit contra el Real Zaragoza, equip davanter de Primera Divisió, que va jugar amb totes les seves figures amb jugadors internacionals amb Espanya com Marcelino, Reija, Villa, Lapetra o amb Brasil com Canario. En el partit disputat contra el R. C. D. Espanyol, el porter ampostí Juan José Bertomeu va impressionar tant Kubala que no va dubtar a fitxar-lo per al club blanc i blau. Amb motiu del seu traspàs, es va disputar l’any 1966 un segon partit amistós entre tots dos clubs. L’Espanyol, que comptava entre els seus jugadors amb Di Stefano es va imposar a l’Amposta per un resultat d’1 a 4.

Cal destacar que a la temporada 1977-1978, l’equip juvenil del C. F. Amposta aconsegueix l’ascens a l’anomenada Primera Divisió Nacional de Futbol Juvenil, en la qual va estar aquesta i la temporada següent. L’any 1978, a causa del tancament del Cafè del Sindicat, es trasllada la nova seu social als locals de la Societat Musical la Lira Ampostina.

 

5 LLUMS I OMBRES. DÈCADES DEL 80 I 90

A l’inici dels anys 80 es produeix un estancament esportiu del C. F. Amposta i es juguen diverses temporades a Primera Regional. No és fins a la temporada 1984-1985 que es torna a ascendir a Preferent, però ràpidament es torna a baixar a Primera Regional. Aquesta dinàmica es repeteix al llarg dels anys següents, en què el C. F. Amposta puja en diferents ocasions a preferent, però mai aconsegueix de mantenir-se en aquesta categoria més de dos temporades consecutives.

Però, tot i aquesta situació esportiva que viu el Club, en aquests anys succeeixen alguns esdeveniments importants per a la història de l’Amposta. L’any 1990 es celebra el 75è aniversari amb diferents actes commemoratius, els quals inclouen la publicació d’un llibre del club.

El dia 14 de febrer de 1991 es juga, amb l’assistència de més de 3.000 espectadors, un partit amistós al Camp Municipal d’Amposta entre el C. F. Amposta i el primer equip del F. C. Barcelona. L’equip blaugrana juga amb molts suplents i jugadors del Barcelona Athlètic, però compta amb la presència de la seva figura Hristo Stoichkov i els entrenadors Johan Cruyff i Carles Rexach. El F. C. Barcelona ja va jugar en una altra ocasió l’any 1980 amb el C. F. Amposta amb la presència d’importants jugadors del primer equip, com el mateix Rexach, Artola, Quini o Carrasco. Un altre esdeveniment destacable es produeix amb motiu de la celebració de la Fira de Mostres d’Amposta l’any 1995, ja que s’inaugura la tribuna coberta de l’Estadi Municipal amb capacitat per a unes 600 persones.

 

6 DEL CANVI DE SEGLE CAP AL CENTENARI DEL CLUB

El segle XXI s’inicia igual com va acabar l’anterior, amb un equip estancat i estable a Primera Regional, però amb símptomes de recuperació i d’anar creixent. Per fi, a la temporada 2002-2003 es produeix el desitjat ascens a Preferent, en què el C. F. Amposta es manté de forma brillant tres anys seguits. L’any 2003 es van executar les obres del canvi de la gespa natural per gespa artificial a l’Estadi Municipal d’Amposta.

La temporada 2005-2006, el C. F. Amposta es classifica en segona posició i juga la promoció d’ascens a Primera Catalana contra el Taradell, equip al qual elimina per un resultat total de 4 gols a 1 (1 a 2 a Taradell i 2 a 0 a Amposta), esdevenint nou equip de Primera Catalana.

Després de dos anys a Primera Catalana, la temporada 2007-2008, el C. F. Amposta es classifica en tercera posició, consumant un ascens històric i aconseguint l’anhelat retorn a Tercera Divisió 47 anys després. El Club es manté a la Tercera Divisió al llarg de quatre temporades, de la 2008-2009 fins a la 2011-2012, moment en què greus problemes econòmics afecten l’entitat i es produeix de nou el descens a Primera Catalana.

Aquest any 2015 el C. F. Amposta celebra el seu 100è aniversari, 100 anys d’història de l’esport i del futbol ampostí. Un llarg camí ple d’alegries, però també de tristeses, de dificultats i d’afany de superació. Un procés en què, gràcies a l’esforç i al treball de totes aquelles persones (directius, jugadors, socis, seguidors...) apassionats del futbol i de la ciutat d’Amposta, han forjat una entitat que enguany esdevé centenària.

CLUB FUTBOL AMPOSTA
Estadi Municipal, c/Barcelona, 95-97 | 43870 Amposta | Tel. +34 977 70 7379
Estadi Municipal. C/Barcelona, 95-97 - Amposta - Tel. +34 977 70 7379 - correu electrònic - informació i avís legal

Facebook. Club Futbol AmpostaTwitter. Club Futbol AmpostaYoutube. Club Futbol Amposta